Lezing door Maartje Fokkema

28 september 2023
20:00
Activiteiten
Kerkelijk Centrum, de Clomp 3302
Lezing door Maartje Fokkema

Maartje Fokkema schreef een interessant boek: De competitiemaatschappij, van oorzaak naar oplossing en geeft daarover ook lezingen: hoe kunnen we anders gaan leven, zodat we echte welvaart kunnen gaan beleven? Maartje is nu met pensioen, maar heeft jarenlang gewerkt als docente economie. En ze heeft in haar boek heel mooi allerlei maatschappelijke ontwikkelingen verweven met haar eigen levenservaringen.

De moderne samenleving stelt zware eisen aan ons leven. Dagelijks voelen wij druk om te presteren en onszelf te verbeteren. We voelen de noodzaak om gezond te leven, een goede ouder en een leuke partner zijn, iets bijzonders te maken van ons leven. Daarbij vergelijken we onszelf met anderen, die met ons meekijken in online communities. We worden er doodmoe van.

Om onze manier van leven en samenleven te verbeteren, zullen we die competitiementaliteit moeten afleggen. Dan komt er meer balans in ons leven. Als we de ander niet langer als concurrent zien, krijgen we meer vertrouwen in elkaar. Er komt plaats in ons hart voor de mensen om ons heen. We worden immers niet gelukkiger door steeds met onszelf bezig te zijn. Geluk en zingeving vinden we in de relatie met anderen. In de kern gaat het boek over de ideologie van het eigenbelang versus de Bijbelse opdracht om voor elkaar te zorgen (zoals bijv. verwoord in Rom. 15).

Van harte welkom bij deze lezing die georganiseerd wordt door de ontmoetingsgroep.

Inloop vanaf half 8 met koffie/thee. Graag aanmelden via ontmoetingsgroep@pknzeistwest.nl (zodat we weten hoeveel koffie/thee we gaan zetten en welke ruimte het meest geschikt is).